Brexit

Accesul cetățenilor români în UK după BREXIT

Romanii in UK dupa BREXIT

Fiind un subiect de mare actualitate și interes, ne-am propus să clarificăm puțin situația. Astfel, pentru ca cetățenii români să își poată continua legal șederea în Marea Britanie, aceștia trebuie să aplice pentru rezidență (temporară sau permanentă).

Ce condiții trebuie îndeplinite? În primul rând, persoanele trebuie să fie cetățeni ai unui stat membru al UE. Cea de-a doua condiție impune ca persoana în cauză să fi locuit continuu timp de 5 ani în UK(cel puțin 6 luni în fiecare an), iar ce-a din urmă condiție este ca aceasta să emigreze în UK înainte de 31.12.2020. Dovada șederii se va putea face prin intermediul facturilor, adresei la care locuiește persoana respectivă ori a unui document de la locul de muncă. Modul în care se poate aplica pentru rezidență este cât se poate de simplu, și anume, online sau prin intermediul telefonului mobil (smartphone). Astfel , guvernul britanic a oferit persoanelor interesate posibilitatea să aplice prin intermediul unei aplicații, pe care o puteți găsi în Magazin Play: EU Exit: ID Document Check. Odată instalată, aceasta prezintă pașii ce trebuiesc urmați, cum ar fi scanarea pașaportului, scanarea feței, fotografierea feței. Este necesar să aveți un pașaport, fiindcă aplicația nu permite momentan scanarea cărții de identitate. Ulterior, trebuie menționată adresa de e-mail pentru a accesa un link în vederea continuării procedurii, astfel se va răspunde la alte întrebări, printre care se va face mențiune și despre cazier. Mai rămâne de discutat despre costul obținerii rezidenței, care este de 65 de lire pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani.

Acest website foloseste cookie-uri. Unele dintre ele sunt esențiale pentru funcționarea site-ului, în timp ce altele ne ajută să îmbunătățim acest site și experiența utilizatorului (cookie-uri de urmărire).