Brexit

Mediul de afaceri post-Brexit

Mediul de afaceri post-Brexit

Retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană va genera consecințe în toate domeniile de activitate. Pregătirea pentru retragere este o chestiune de interes nu doar pentru autoritățile U.E. și naționale, ci și pentru entitățile din sectorul privat.

Operatorii economici sunt nevoiți să evalueze impactul potențial al fiecărui scenariu și să se pregătească pentru noile realități post-Brexit.

Mediul de afaceri trebuie să se familiarizeze cu cadrul normativ aplicabil în contextul în care Marea Britanie va deveni un stat terț în raport cu Uniunea Europeană.

Următoarele aspecte trebuie luate în considerare:

  • întreprinderile din U.E. care achiziționează mărfuri din U.K. vor fi considerate importatori în sensul legislației U.E.;
  • activitățile comerciale cu Marea Britanie vor deveni mai complexe în ceea ce privește procedurile vamale și procedurile în materie de T.V.A.;
  • mobilitatea și ocuparea forței de muncă a cetățenilor Regatului Unit în U.E. și a cetățenilor U.E. în Regatul Unit;
  • întreprinderile din U.K. și întreprinderile din U.E. care dețin societăți subsidiare în Regatul Unit nu se vor mai afla sub protecția Tratatului U.E. și a Regulamentelor europene și nici a jurisprudenței C.J.U.E.

În cazul unui Brexit cu acord, antreprenorii din Uniunea Europeană vor avea nevoie de un termen de aproximativ 9 luni pentru a se acomoda cu schimbările generate de ieșirea Regatului Unit din U.E.

În ipoteza unei retrageri fără acord, nu va exista o perioadă de tranziție, iar procesul de adaptare va fi mai dificil.

Acest website foloseste cookie-uri. Unele dintre ele sunt esențiale pentru funcționarea site-ului, în timp ce altele ne ajută să îmbunătățim acest site și experiența utilizatorului (cookie-uri de urmărire).