
Ca avocaţi de business, am primit des de la persoane fizice întrebarea „cum mi-aş putea valorifica economiile în contextul noii crize economice?”. Această întrebare vine firesc după ce mulţi clienţi se văd cu resursele diminuate şi cu oportunităţi limitate de a le menţine la nivelul actual sau chiar de a le spori.
Răspunsul este simplu: investind. În orice criză economică banii sunt primele bunuri care îşi pierd valoarea. De aceea este util ca aceştia să fie transformaţi într-un activ producător de venit.
Pentru persoanele care nu doresc să devină antreprenori în această perioadă aridă, ci doar să-şi valorifice capitalul înainte ca acesta să se epuizeze complet în contextul actual, există o lege care îi ajută să facă acest lucru: „Legea nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali - business angels.”
Dacă, de la apariţia legii până în prezent, interesul de a fi un business angel aparţinea mai degrabă investitorilor de profesie, care la rândul lor sunt şi antreprenori de succes, iată că s-a ivit un context socio-economic care deschide porţile oricărei persoane fizice, care deţine o sumă de bani economisită în timp, să susţină o afacere nouă creată de altcineva, în al cărei succes crede.
Aşadar ce înseamnă a fi un business angel şi ce beneficii are acesta?
Investitorul individual denumit şi business angel poate fi doar o persoană fizică. Firmele nu pot fi business angel. Scopul acestei reguli este acela de a introduce în circuitul economic bani blocaţi într-un cont sau sertar, care să producă o dezvoltare a întreprinderii în interesul ambelor părţi şi al economiei.
Suma minimă pe care persoana fizică o poate investi în businessul ales este de 3.000 euro, iar suma maximă este de 200.000 euro.
Investiţia făcută în business îţi dă dreptul la maximum 49% din părţile sociale. Deci vei deveni acţionar al firmei, dar nu majoritar. De ce? Pentru că rolul tău este de a oferi firmei un capital bănesc pentru a se putea dezvolta, iar nu de a prelua controlul firmei. Firma îşi păstrează structura de conducere şi se foloseşte de banii tăi pentru a produce profit.
În ce fel de businessuri poate investi un business angel?
Forma de organizare a firmei care primeşte investiţia poate fi doar S.R.L, iar din punct de vedere fiscal trebuie să fie vorba de o microîntreprindere. De ce? Pentru că scopul legii este de a crea facilităţi pentru persoanele fizice pe de-o parte şi pentru firmele la început de drum - start-up-uri - pe de altă parte.
Obiectul de activitate al firmei în care un business angel alege să investească ţine de alegerea acestuia. Fiecare persoană se va orienta spre un domeniu care funcţionează bine inclusiv în vreme de criză, astfel încât să îşi reducă riscurile de pierderi. Trebuie ştiut faptul că în urma investiţiei făcute nu se poate schimba obiectul de activitate al firmei în care business angelul a investit.
Legea exceptează de la beneficiile sale domenii precum: bancar; financiar; asigurări; tranzacții imobiliare; jocuri de noroc şi consultanță în orice domeniu.
Ce beneficii are un business angel?
În principal scutirea de la plata impozitului pe dividende pe o perioadă de 3 ani. În plus, după aceşti 3 ani, investitorul poate ieşi din firmă fără să plătească impozitul pe preţul obţinut din vânzarea părţilor sale sociale.
Atunci când nevoia de capital bănesc necesar pornirii afacerii unui astfel de antreprenor se întâlneşte cu dorinţa unui investitor privat de valorificare a capitalului acumulat, poate lua naştere o colaborare bazată pe termenii legii business angels.
Cum alegi în cine investeşti?
Întâlnirea partenerilor potriviţi este probabil cea mai mare provocare, pentru că încrederea este elementul cel mai dificil de obţinut. Ideală este ipoteza de cunoaştere directă a unui antreprenor de încredere. Totuşi, pe lângă de mediul de afaceri obişnuit, există şi cluburi de business axate pe acest domeniu, precum şi câteva platforme online care facilitează această întâlnire dintre start-up-uri şi business angels. Amintim spre exemplu la nivel european EBAN - European Trade Association of Business Angels, iar la nivel naţional Business Angels România.
Ca exemple din practică, am întâlnit clienţi care şi-au depăşit calitatea de angajat în domeniul informatic, medical sau farmaceutic pentru a-şi continua activitatea pe cont propriu. În dezvoltarea companiilor proprii s-au folosit de investiţiile puse la dispoziţie de investitorii individuali care îi cunoşteau şi le-au acordat încredere lor şi afacerilor noi începute de ei în scopul unei relaţii win-win.
Aşadar, soluţii de a supravieţui noii crize economice există, iar legea business angels poate fi una dintre ele.