CoVID-19

Consecințele nerespectării programului de vizită al minorului sub pretextul pandemiei de coronavirus COVID-19

Copil si parinte

Începând cu instituirea stării de urgență societatea noastră a fost asaltată de părinții divorțați care au reclamat refuzul celuilalt părinte de a respecta programul de vizitare al minorului sub pretextul pericolului de infectare al copilului sau că nu ar fi capabil să urmeze programul de educare online împreună cu copilul pe perioada încredințării ori că este izolat cu copilul și are simptome de infecție cu coronavirus.

Dorim să tragem un semnal de alarmă și să reamintim părinților care refuză programul de vizitare că pe toată perioada pandemiei Covid-19 dreptul celuilalt părinte de a-și vizita copilul nu a fost afectat, programul de vizită al copilului cu părintele la care acesta nu locuieşte aplicându-se în continuare, inclusiv pe perioada pandemiei. Nu este suficientă permisiunea de a lua contact prin mijloace electronice la distanță atât timp cât în programul de vizitare este permis contactul fizic, afecțiunea rezultată din acest contact fiind în interesul superior al copilului.

Altfel spus, pandemia nu este un motiv de refuz al programului de vizită stabilit pe cale amiabilă sau judiciară cu părintele la care copilul nu are stabilită locuinţa. Un eventual astfel de refuz ar însemna o acţiune de alienare parentală prin nerespectarea programului de vizită a celuilalt părinte.

Cea mai gravă consecinţă juridică a unei astfel de acţiuni ilicite este atragerea de urmări penale. Codul penal sancţionează infracţiunea de nerespectare a măsurilor privind încredințarea minorului cu închisoare sau amendă penală.

Părintele afectat de refuzul de a-și vedea copilul în această perioadă are deschis dreptul la despăgubiri indiferent de demersurile civile sau penale pe care le alege.

Acest website foloseste cookie-uri. Unele dintre ele sunt esențiale pentru funcționarea site-ului, în timp ce altele ne ajută să îmbunătățim acest site și experiența utilizatorului (cookie-uri de urmărire).